Takskottning

Vi har takskottning i hela Sverige
Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!

Få bort is och snö från taket med takskottning och takskrapning

Vilket är Bästa Sättet att Få Bort Snön Från Mitt Tak?

Om du bor i ett område där det ofta bildas snömassa och istappar, borde du avväga att hyra ett proffs att få undan snön från ditt tak. Att fria ditt tak från snö kan vara farligt och om det inte är gjort ordentligen, kan du skada taket och andra delar av huset. För dessa Gör det själv-are som har verktygen och erfarenhet med att jobba på huset, så finns det saker du kan göra för att hålla taket fritt.

Varför måste snön tas bort från taket?

Det finns framför allt två anledningar till varför du bör hålla ditt tak fritt från snö: vikten av snö och is kan skada taket. skotta bort snö och is från taket

30×30 cm snö, 2,5cm djupt väger ungefär ett halv kilo. Och väldigt blöt snö kan väga dubbelt så mycket. Ett stort tak med tre meter snö på kan kosta flera tusentals extra kronor. Det kan vara påfrestande för takplattorna och även för takstrukturen och stommen. Läckor och att delar av taket rasar in kan bli resultatet. Låga tak, speciellt platta tak upplever mest tryck.

Isdammar är när det bildas istappar där snön lägger sig, tinar och fryser till is igen. Det sker oftast på takkanten, i dalarna där två backar kommer samman, och runt ventilationer och takfönster. Isdammar stoppar upp snö och vatten på taken så att det inte har någonstans att ta vägen.

När bör jag ta bort snö från mitt tak?

En bra plan är att inte låta snön bli djupare än 15 cm på taket. Känn på snön om det är lätt pudersnö eller om den är blöt och tung. Du kan låta snön växa upp till 30 cm på taket om det är pudersnö, men blötsnö bör tas bort om det är mer än 7-10 cm högt.

Vad är de bästa sätten att ta bort snön?

Det finns två vanliga sätt att ta bort snön från ditt tak: skotta och skrapa. Vilken metod du använder beror på storleken på ditt tak, hur högt huset är och vilken sorts snö som är på taket.

Takskrapning

Takskrapning görs från marknivå genom att dra snön och isen av taket med hjälp av en platt metall eller plastplatta som sitter fast i ett mycket långt handtag. Men ett enplanshus kan du oftast nå hela taket med en takskrapa. På högre hus kan du fortfarande skrapa bort snön från kanterna för att förhindra isdammar att utvecklas, men du kommer inte kunna nå hela taket.

Den bästa skrapan att köpa är en som har rullar eller hjul vid bladet så att inte taket eller takplattorna skrapas och skadas. Se till att köpa ett handtag med möjlighet till förlängning så att du når högst upp på taket.

Starta på takkanten och jobba uppåt med skrapan. Dra bara ner 15-20 cm snö åt gången, mer om snön är lätt och mindre om den är blöt och tung. Dalar kan bli utmanande att rensa utan att skrapa takplattorna. Gå så nära du kan utan att skada taket.

Skrapa är inte lika effektivt när det handlar om blöt, tung snö eller kompakt snö. Där kommer snöskottning in i bilden.

Snöskottning

Det är precis som det låter: skotta bort snö från ditt tak. Detta bör du inte prova själv. Det krävs att du går upp på ditt glatta tak för att få undan snön. För att vara säker behöver du rep, sele, stege och hjälp.

Du bör använda en snöskyffel med plastkant. Metall skadar takplattorna. Du bör inte heller skotta taket för ofta. Varje gång du gör det försvinner lite av takmaterialet. Det kan eventuellt orsaka läckor och mer takproblem.

Var försiktig

Med varje tillvägagångssätt, planera och ta din tid. Det finns självklara faror med att skotta snö från ditt tak. Men du kan också skrapa bort en stor isbit som kan falla olyckligt och du kan skada dig själv. Arbeta långsamt och bara en bit i taget, med många pauser. Skada inte dig själv på köpet när du försöker rädda ditt tak från vinterskador.